Η ανακάλυψη της ινσουλίνης

To 1922 ανακαλύφθηκε η ινσουλίνη από τον Frederic Grant Banking και τον Charles Best στους οποίους δόθηκε το βραβείο Νόμπελ της ιατρικής. Η ιστορία της ανακάλυψης είναι μία ακόμη επανάληψη της ίδιας περιπέτειας που χαρακτηρίζει σχεδόν τις μεγάλες ανακαλύψεις.

Ήδη από το 1889 ο Γερμανός ερευνητής Oskar Minkowski είχε δείξει σε σκύλους ότι η απομόνωση του παγκρέατος από την κυκλοφορία του αίματος προκαλούσε διαβήτη. Ο γιατρός Paul Langerhans περιέγραψε στη διδακτορική του διατριβή τα νησίδια του παγκρέατος, που αργότερα πήραν προς τιμή του το όνομά του. Ωστόσο όλες οι προσπάθειες των ερευνητών να αντιμετωπίσουν τον διαβήτη με εκχυλίσματα παγκρέατος είχαν αποτύχει.

Κάποιος που βρισκόταν ουσιαστικά στο περιθώριο πέτυχε τότε να κάνει την μεγάλη τομή. Ο νεαρός Καναδός F.G.Banting είχε τραυματιστεί στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, διατηρούσε ένα ορθοπεδικό ιατρείο χωρίς πολύ πελατεία και ως πάρεργο εκπαίδευε φοιτητές ιατρική.

Τη νύχτα προς την 31η Οκτωβρίου 1920, προετοίμαζε μία διάλεξη, όταν μελετώντας τη βιβλιογραφία συνέλαβε την ιδέα της ζωής του. Στις 2 το πρωί σημείωνε: «Διαβήτης: Απολίνωσε τον εκφορητικό πόρο του παγκρέατος στα σκυλιά, κράτα τα στη ζωή μέχρι να καταστραφούν τα αδενικά κύτταρα, παράλαβε από τα κύτταρα των νησιδίων ένα υλικό εναντίον του διαβήτη».

Ο καθηγητής κοντά στον οποίο εργαζόταν δεν ενδιαφέρθηκε για την ιδέα του. Ο Banting πήγε στο Τορόντο στον καθηγητή McLeod. Αυτός του διέθεσε κατά τη διάρκεια των θερινών του διακοπών ένα εργαστήριο και για βοηθό τον Charles Best. Το καλοκαίρι του 1921 οι Banting και Best έκαναν τα αποφασιστικά πειράματα σε σκύλους. Αργότερα τους βοήθησε ο χημικός Collip και ήδη στις 23 Ιανουαρίου 1922 χορηγήθηκε η πρώτη ένεση ινσουλίνης σε άτομο με διαβήτη.

Το όνομά του ήταν Leonard Thompson. Το σάκχαρο στο αίμα του ήταν το πρωί 520 mg/dl, αλλά μετά την ινσουλίνη έπεσε στα 120mg/dl. Από τότε η ινσουλίνη έχει σώσει τη ζωή σε εκατομμύρια άτομα με διαβήτη.

Για την ανακάλυψη της ινσουλίνης δόθηκε στους Banting και Best το βραβείο Νόμπελ της ιατρικής. Οι ερευνητές παραιτήθηκαν από τα προσωπικά οικονομικά οφέλη για την ανακάλυψη, ώστε να γίνει διαθέσιμο το φάρμακο που σώζει ζωές το συντομότερο δυνατόν σε περισσότερα άτομα με διαβήτη.

Πηγή: «Το βιβλίο μου για το σακχαρώδη διαβήτη» της Roche Diagnostics.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here