Εγκυμοσύνη και στοματική υγεία – έρευνα για τη σχέση διαβήτη κύησης και περιοδοντικής νόσου

Έρευνες από το New York University, ανακάλυψαν ότι οι έγκυες έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη κύησης αν εντοπίζεται και περιοδοντική νόσος.

Η Dr. Ananda P. Dasanayake, καθηγήτρια Epidemiology & Health Promotion στην Οδοντιατρική Σχολή του New York University, ηγήθηκε της έρευνας των 190 εγκύων από τη Sri Lanka. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, που διέρρευσαν στον τύπο, πάνω από το ένα τρίτο των γυναικών της έρευνας, ανέφεραν αιμορραγία ούλων κατά το βούρτσισμα. Στις γυναίκες με την μεγαλύτερη ένδειξη στην αιμορραγία ούλων, διαγνώστηκε και …

…διαβήτης κύησης. Η Dr. Dasanayake αναμένει μετά και την τελική επεξεργασία των ερευνητικών δεδομένων ένα 20% με 30% των γυναικών της έρευνας να έχει αναπτύξει διαβήτη κύησης.

Οι προηγούμενες έρευνες για τις εγκύους σχετικά με την πρόωρη γέννηση και την περιοδοντίτιδα, αναφέρουν ότι αν αρχίσει η θεραπεία μετά τη διάγνωση δεν μειώνει την πιθανότητα της πρόωρης γέννησης. Οι κίνδυνοι που επιφυλάσσει η περιοδοντική νόσος, είναι ιδιαίτερα αυξημένοι και σε αυτή την περίπτωση, μιας και η σχέση της με τη γενική υγεία του ατόμου, συνεχώς επιβεβαιώνεται και σε διαφορετικές πτυχές. Η Dr. Dasanayake, προτείνει πλέον, μετά και τις τελευταίες ερευνητικές εξελίξεις, στις γυναίκες που σκοπεύουν να μείνουν έγκυες να έχουν στενή επίβλεψη της στοματικής τους υγείας, πριν το αποφασίσουν. Ακόμη και η θεραπεία της περιοδοντίτιδας, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, φαίνεται πως είναι ασφαλής και αποτελεσματική στην βελτίωση της στοματικής υγείας και στην μείωση των παραγόντων κινδύνουν που οδηγούν σε διάφορες νόσους των ούλων. Δεν θα είναι παράξενο, επίσης, να προστεθεί η οδοντιατρική εξέταση στη λίστα των απαραίτητων εξεταστικών διαδικασιών που απαιτούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μιας και όλα σχεδόν τα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν τον σημαντικό ρόλο της στοματικής υγείας στην πορεία της εγκυμοσύνης.

 

Πηγή: healthierworld.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here