Πιο απειλητικός για τις γυναίκες ο διαβήτης τύπου 1

Οι γυναίκες με τύπου 1 διαβήτη διατρέχουν κατά 40% υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σύγκριση με τους άντρες, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Έχουν επίσης διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιοπάθεια.

Τα ευρήματα αυτά είναι πρωτοφανή, διότι οι γυναίκες κατά κανόνα είναι προστατευμένες από την καρδιοπάθεια έως την κλιμακτήριο και γενικώς έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο επιβιώσεως από τους άντρες.

Οι ερευνητές που πραγματοποίησαν τη νέα μελέτη δεν ξέρουν πως ακριβώς να τα ερμηνεύσουν, αλλά μία πιθανή εξήγηση θα ήταν πως οι γυναίκες με τύπου 1 διαβήτη δεν ρυθμίζουν το σάκχαρό τους με τις ινσουλίνες τόσο καλά όσο οι άντρες.

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «The Lancet Diabetes and Endocrinology», βασίσθηκε στην συνδυασμένη ανάλυση στοιχείων από 26 προγενέστερες μελέτες στις οποίες είχαν συμμετάσχει 214.114 ασθενείς με τύπου 1 διαβήτη.

«Ξέρουμε πως οι ασθενείς με τύπου 1 διαβήτη έχουν κάπως πιο χαμηλό προσδόκιμο επιβιώσεως απ’ ό,τι ο γενικός πληθυσμός, εξαιτίας των οξέων και των μακροπρόθεσμων επιπλοκών της νόσου», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Ρέιτσελ Χάξλεϋ, από το Πανεπιστήμιο του Κουήνσλαντ, στην Αυστραλία.

«Έως τώρα, όμως, παρέμενε άγνωστο αν η πρόσθετη θνητότητα είνα ίδια σε άντρες και γυναίκες, γι’ αυτό και πραγματοποιήσαμε τη μελέτη μας.

»Με μεγάλη έκπληξη είδαμε ότι οι γυναίκες με τύπου 1 διαβήτη χάνουν την προστασία που τους παρέχει το φύλο τους και έτσι έχουν υψηλότερη θνητότητα από τους άντρες».

Στην πραγματικότητα, ο πρόσθετος κίνδυνος θανάτου από κάθε αιτία για τις γυναίκες ήταν κατά 37% υψηλότερος απ’ ό,τι για τους άντρες, με τον κίνδυνο καρδιοπάθειας να είναι διπλάσιος, τον κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικό αυξημένο κατά 37% και τον κίνδυνο θανάτου από νεφροπάθεια αυξημένο κατά 44%.

Πηγή: ygeia.tanea.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here